Detekce glyoxylátové dráhy v klíštěti Ixodes ricinus - Pavlasová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Klíšťata jsou důležití hematofágní ektoparaziti a přenašeči lidských a zvířecích onemocnění. Vývoj protiklíštěcích vakcín a léků je silně závislý na identifikaci biochemických odlišností mezi klíšťaty a obratlovci. Glyoxylátový cyklus byl zatím objeven pouze u bakterií, rostlin, hub a hlístic. Překvapivě, jeden článek popisoval nárůst glyoxylátu, produktu glyoxylátového cyklu, během embryogeneze klíšťat. Cílem mé práce bylo potvrdit aktivitu glyoxylátového cyklu (isocitrát lyázy) v klíšťatech, hlavně ve vyvíjejích se vajíčkách druhu Ixodes ricinus, nastavením biochemického testu s pomocí specifického inhibitoru.
Detection of the glyoxylate cycle in the tick Ixodes ricinus
Keywords: Ixodes ricinus; klíště; isocitrát lyáza; ICL; aceA; glyoxylátový cyklus; Escherichia coli; Ixodes ricinus; tick; isocitrate lyase; ICL; aceA; glyoxylate cycle; Escherichia coli