Ověření možností kultivace orchideje Macodes petola technikami in vitro - Attlová, Irena (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce je zaměřena na ověřování metod kultivace tropické terestrické orchideje Macodes petola (Bl.) Lindl technikami in vitro. Do prostředí in vitro byly kultivovány jednonodové rostlinné explantáty orchideje Macodes petola (Bl.) Lindl na úrovni primokultury. Cílem diplomové práce bylo ověření citlivosti rostlinných explantátů této orchideje na různé metody povrchové sterilizace, včetně optimalizace složení vhodného sterilizačního činidla a délky jeho působení. Rostlinné explantáty orchideje Macodes petola (Bl.) Lindl byly převáděny na živná agarová média. Povrchová sterilizace rostlinných explantátů byla prováděna různými desinfekčními prostředky o různých koncentracích. Nejlepších výsledků při kultivaci orchideje Macodes petola (Bl.) Lindl bylo dosaženo prováděním povrchové sterilizace rostlinných explantátů v 70 % etanolu po dobu 15 sekund a následně v 2,5% roztoku desinfekčního prostředku Savo po dobu 20 minut.
The verification of cultivation feasibilities of Macodes petola (Orchidaceae) by using in vitro techniques
Keywords: Macodes petola (Bl.) Lindl; rostlinné explantáty; množení in vitro; Orchidaceae; Macodes petola (Bl.) Lindl; in vitro micropropagation; Orchidaceae