Výuka cizího jazyka v první třídě - Řehoušková, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se zabývá výukou cizího jazyka v prvním ročníku na základní škole. Teoretická část hovoří o otázkách a polemice týkající se osvojování cizího jazyka v raném věku a zkoumá přednosti a úskalí výuky jazyka v raném věku. Srovnává názory odborníků na tuto problematiku a popisuje podmínky efektivní výuky dětí. Dále se práce soustředí na základní metodické postupy pro výuku cizího jazyka u takto malých dětí. Hovoří o adekvátních formách práce v raném věku a popisuje, jakým způsobem mohou či nemohou být rozvíjeny jazykové dovednosti. V praktické části mapuje a porovnává výuku anglického jazyka v prvních ročnících základních škol na základě pozorování vlastní výuky a pohovorů s učiteli.
Teaching a Foreing Language in Class One
Keywords: výuka cizího jazyka; anglický jazyk; první třída; porovnání; waldorfská škola; státní škola; pozorování; metody výuky; teaching a foreign language; english language; class one; comparison; waldorf school; state school; observation; teaching methods