Ošetřovatelská péče o pacienty s venerologickým onemocněním - Pelešková, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této bakalářské práce je ošetřovatelská péče o pacienty s venerologickým onemocněním. Z důvodu nárůstu počtu pacientů nakažených pohlavně přenosnými chorobami jde o velmi aktuální téma. V současné době je známo přes 30 pohlavně přenosných nemocí, příkladem jsou HIV/AIDS, syfilis, kapavka, herpes genitalis a chlamydie. Cílem této práce je zmapovat specifika ošetřovatelské péče o pacienty s venerologickým onemocněním, zjistit specifika práce sester na venerologickém oddělení a poznat oblast, na kterou zaměřují svoji péči. Teoretická část se orientuje na nejčastěji se vyskytující pohlavní choroby, na pohlavní choroby, které nejsou laickou veřejností příliš známé, přestože jsou relativně časté, a na způsob jejich léčby. Praktickou část tvoří kvantitativní výzkum, pro který je použita metoda dotazování. Technikou sběru dat je polostrukturovaný rozhovor. Otázky v rozhovorech jsou rozděleny do následujících kategorií: Nejčetnější venerologické onemocnění, Péče o psychiku pacienta, Předcházení komplikacím onemocnění, Ošetření kůže, Diagnostika a léčba, Spolupráce s pacienty. Výzkumný soubor tvoří 8 zdravotních sester kožního oddělení, které přicházejí do kontaktu s venerologickými pacienty. Z výzkumu vyplývá, že diagnóza pohlavně přenosné choroby je pro pacienta vždy psychickou zátěží. Je nutné zvolit individuální přístup, protože každý pacient reaguje na diagnózu jiným způsobem. Přístup k těmto pacientům by měl být vždy bez předsudků, sestry by jim měly poskytnout dostatek informací, a to vhodným způsobem. Dále z výzkumu vyplývá, že sestry prokazují znalost ošetřovatelských postupů a v praxi ovládají výkony potřebné u venerologických pacientů. Využitelnost této bakalářské práce je např. pro osvětlení nejasností postupu při léčbě venerologických onemocnění a zkvalitnění péče o tyto pacienty nebo jako studijní materiál.
Nursing care of pacients with venerological diseases
Keywords: sestra; ošetřovatelská péče; venerologické onemocnění; syfilis; herpes genitalis; nurse; nursing care; venerological diseases; syphilis; herpes genitalis