Tvorba DMT využitelného jako podklad projekční činnosti - Bulinová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Téma této bakalářské práce je ? Tvorba DMT využitelného jako podklad projekční činnosti?. Jejím cílem je vyhotovit digitální model terénu (3D model) a zhotovení vrstevnicového plánu zájmového území. Součástí zpracování práce je geodetické zaměření zájmové lokality elektronickou tachymetrií. Pro měření byla zvolena lokalita Vejprnice, Plzeň-sever. Nejdříve tedy na celém zadaném území proběhla rekognoskace terénu a stávajícího bodového pole, následně byla lokalita podrobně zaměřena. Jako mapový podklad sloužila katastrální mapa DKM. Měření bylo prováděno metodou elektronické tachymetrie. K měření byly použity přístroje Trimble 3605 DR a GPS Trimble R6. Souřadnice bodů byly určeny v systému S-JTSK a ve výškovém systému Bpv. Připojovací body pro lokalizaci do JTSK a do Bpv byly určeny metodou GPS-RTK (CZEPOS). Výpočty byly provedeny programem Geus 15.5, grafická část dokumentace byla zpracována systémem MicroStation 8.1 a ATLAS DMT. Výsledkem této práce jsou vrstevnicové plány a vizualizace 3D modelu, která je podkladem pro projekční činnost konkrétně pro výstavbu rodinných domů.
Making DMT usable as a base design activity
Keywords: terén; data; digitalizace; vizualizace; krajinná scéna.; field; data; digitization; visualization; landscape scene.