Příčiny a projevy trestné činnosti romských dětí a mládeže v okrese České Budějovice - Schmidt, Roman (Jihočeská univerzita, 2011)
Příčiny a projevy trestné činnosti romských dětí a mládeže v okrese České Budějovice ABSTRAKT Bakalářská práce se zabývá výchovou romských dětí a mládeže z několika hledisek, která by mohla ovlivňovat jejich jednání a to v oblasti páchání trestných činů. V práci je rozebrána výchova romských dětí ze strany rodiny, spoluvrstevníků a třídního kolektivu. Dále je zde nastíněno i to, zda má vliv na tuto patologickou činnost i bydlení v sociálně vyloučených lokalitách. V této práci jsem použil kvantitativní výzkum, kdy bylo použito metod sekundární analýzy dat. Následně jsem provedl kategorizaci výzkumného problému. Z provedených analýz bylo zjištěno, že velký vliv na páchání trestné činnosti romských dětí a mládeže mají spoluvrstevníci a to i z řad neromské mládeže. V několika případech se trestné činnosti dopouští se sourozencem. Nebylo výjimkou, že trestné činnosti se dopouští opakovaně. Výzkum ukázal, že trestné činnosti se dopouští převážně chlapci. Ve svém výzkumu jsem použil vyšetřovací spisy, jedná se o dokumenty obsahující informace, které se jen těžko získávají, a proto mohou pomoci k získání přehledu o sociálních problémech romského obyvatelstva a to především dětí a mládeže. Získané informace mohou využít jak sociální pracovníci, tak i jiné složky státní správy pro svoji činnost při řešení romských otázek se zaměřením na výchovu a zařazení romských dětí do majoritní společnosti. Velký význam má i řešení bydlení v sociálně vyloučených lokalitách, jenž má taktéž vliv na trestnou činnost romských dětí a mládeže. Jedno z řešení může být účast příhraničních měst a obcí, které by měli vytipovat objekty pro rekonstrukci a tak začlenit romské obyvatele do kulturního, pracovního a sociálního procesu majoritní společnosti.
Causes and displays of criminal activity of Romany children and youth in the district of České Budějovice
Keywords: majoritní společnost; minoritní skupina; Rom; romská rodina; teorie rezistence; trestný čin; majority society; minority group; Romany; Romany family; theory of resistance; crime