Experimental Infection of Mice and Ticks with the Human Isolate of Anaplasma phagocytophilum NY-18 - Kalinová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2023)
Anaplasma phagocytophilum je významný patogen přenášený klíšťaty, který kolonizuje granulocytární buňky obratlovců. Vyskytuje se v Severní Americe a v několika evropských zemích. Způsobuje závažná onemocnění domácích zvířat a potenciálně smrtelné onemocnění lidí zvané lidská granulocytární anaplazmóza (HGA). Vzhledem k rostoucí prevalenci A. phagocytophilum je nutné zavedení zvířecích modelů. Tato studie se zabývá přenosem kmene bakterie A. phagocytophilum NY-18 dvěma druhy klíšťat (Ixodes ricinus a Ixodes scapularis) a zavádí laboratorní model přenosu A. phagocytophilum klíštětem I. ricinus u myší. Práce dále porovnává oba přenosy i dynamiku infekce.
Experimental Infection of Mice and Ticks with the Human Isolate of Anaplasma phagocytophilum NY-18
Keywords: laboratorní model; klíště; Ixodes ricinus; Ixodes scapularis; anaplazmóza; myši; HGA; laboratory model; tick; Ixodes ricinus; Ixodes scapularis; anaplasmosis; mice; HGA