Fyzioterapie pacientů před plánovanou náhradou kyčelního kloubu v rámci konceptu prehabilitace - Olahová, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce pojednává o možnostech fyzioterapie před plánovanou operací kyčelního kloubu v rámci konceptu prehabilitace. V práci se zabývám možností připravení pacientů k rozsáhlému výkonu, jakým tato operace je. V teoretické části zpracovávám poznatky z anatomie a kineziologie kyčelního kloubu, posté nastiňuji problematiku konceptu prehabilitace, který se v zahraničí stává čím dál diskutovanějším tématem. V další části podávám informace související s totální endoprotézou kyčelního kloubu a komplikace při tomto výkonu. Poté jsou v práci popsány možnosti předoperační fyzioterapie. Cílem práce bylo zaznamenat přípravu a popsat fyzioterapeutickou intervenci u skupiny pacientů před plánovanou náhradou kyčelního kloubu, k čemuž jsem použila metod kvalitativního výzkumu. Výzkumnou jednotku tvořil jeden muž a dvě ženy, terapie probíhala zpravidla 1-2 x týdně 60-75 minut, po dobu přibližně dvou měsíců. Data byla odebrána pomocí vstupního a výstupního kineziologického rozboru, rozhovoru a pozorování. Na základě těchto informací byl pacientům vytvořen rehabilitační plán, který byl založen na kineziologických a fyzioterapeutických postupech a individuálně přizpůsoben pacientům. Všichni probandi dostali cvičební jednotku na domácí cvičení. U všech pacientů došlo ke zlepšení stavu a u dvou ze tří pacientů proběhl zákrok bez komplikací a rekonvalescence postupuje bez problémů. Třetí pacientka k operaci nenastoupila z epidemiologických důvodů. Práce může informovat odbornou veřejnost, fyzioterapeuty či studenty fyzioterapie o možnostech předoperační rehabilitace.
Physiotherapy in patients before intended hip joint replacement within the concept of prehabilitation
Keywords: Prehabilitace; předoperační rehabilitace; totální endoprotéza; kyčelní kloub; artróza; fyzioterapie; Prehabilitation; preoperative physiotherapy; total joint replacement; hip joint; arthrosis; physiotherapy