Vzpoura ženských hrdinek proti konvencím soudobé společnosti v díle D. H. Lawrence a E. M. Forstera - Špalková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce Vzpoura ženských hrdinek proti konvencím soudobné společnosti v díle D. H. Lawrence a E. M. Forstera je analýza chování žen v protikladu s předsudky a morálními principy viktoriánské společnosti konce 19. století. Vzdor románových ženských postav je zde prezentován jako jejich forma boje za větší nezávislost ve vztazích k mužům, jako boj vůči přetrvávajícím principům zkostnatělé morálky tehdejší společnosti a v neposlední řadě boj za volební práva a práva na vzdělání. Vyústění jejich snah není ani snadné ani rychlé, ale se sílícími tendencemi pokrokového hnutí v kulturních a společenských oblastech se jim postupně daří dosáhnout svých cílů.
The Sexual and Social Revolt of the Female Heroes in the Works of D. H. Lawrence and E. M. Forster