Problematika obezity u dětí na prvním stupni základních škol v Mostě - Janošová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Dětská obezita se stává velkým problémem nejen u nás, ale i ve všech vyspělých zemích světa. Česká republika se prevalencí obezity řadí na přední místo v Evropě. U obézního dítěte se zvyšuje riziko pozdějších chronických onemocnění, má větší sklon k onemocnění srdce, onemocnění kloubů i k psychickým problémům. Účinná léčba a prevence dětské obezity předpokládá komplexní přístup. Bakalářská práce byla zpracována za využití kvantitativního výzkumu, technikou dotazníku. Zkoumaným soubor byl tvořen žáky prvního stupně tří základních škol v Mostě ve věkové kategorii 6 - 11 let. Hlavním cílem této bakalářské práce bylo zmapovat prevalenci obezity u dětí školního věku ve vybraných základních školách v Mostě. Výzkumem jsem došla k závěru, že 9,4% dětí má nadváhu a 7,8% dětí je obézních. Dále jsem zvolila tři hypotézy. U chlapců věkové kategorie 6 - 10 let se častěji vyskytuje nadměrná hmotnost než u dívek, tato hypotéza se potvrdila. Nedostatečná pohybová aktivita ovlivňuje výskyt obezity u dětí mladšího školního věku, tato hypotéza se také potvrdila. Děti s nadváhou pravidelně nesportují, tato hypotéza se nepotvrdila. Tato bakalářská práce by měla sloužit jako informační zdroj pro rodiče a pedagogy.
The obesity issue in primary school children in Most
Keywords: fyzická aktivita; nadváha; obezita dětského věku; prevence; zdravotní rizika obezity; Body mass index; výživová pyramida; physical activity; overweight; child obesity; prevention; health risks caused by obesity; Body mass index; food pyramid