Etické aspekty procesu umírání a smrti - Svobodová, Martina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá etickými aspekty ovlivňující proces smrti a umírání. Zde se nabízí otázka etiky v péči o pacienty v posledních chvílích života. Smrt je jev, který se vyskytuje od pradávna, je to součást bytí na tomto světe. Přesto, že je smrt součástí života a jde o přirozený proces, není všemi takto vnímán. Rozdíl ve vnímání umírání a smrti můžeme nalézt v různých náboženstvích a způsobech života, touto otázkou jsem se mimo jiné zabývala i ve výzkumné části. V práci rozebírám především tabuizaci smrti a jak na její účast reagují pracovníci, kteří se se smrtí setkávají ve svém zaměstnání a také jak vnímají přístup rodiny k umírání jejich blízkého. Ve výzkumné části jsem využila kvalitativní výzkum. V rámci toho jsem použila jako metodu polostrukturovaný rozhovor. Následně byly otázky pokládány pracovníkům v přímé péči domova pro seniory. Sesbírané informace jsem zpracovala pomocí otevřeného kódování. Respondenti byli vybíráni různorodě kromě toho, že šlo pouze o ženy. V teoretické části se zabývám teologickým pojetím smrti, filosofií smrtí, ale například také tradicemi a zvyklostmi týkajícími se umírání, které se začínají postupem času vytrácet. Zmiňuji se dále o umírání v domácím prostředí, a naopak o procesu umírání institucionalizovaném. Cílem této práce bylo zjistit, jaký postoj má pečující personál k umírajícím. Co pro ně znamená smrt a případně, jak vidí problém v umírání institucionalizovaném. Dalším mezníkem byla také otázka etického chování a jednání s umírajícím. Výsledkem bakalářské práce může být nastínění procesu smrti a umírání ve zdravotnické a sociální oblasti. Dále může posloužit jako inspirace v chování o umírající.
Ethical aspects of the process of dying and death
Keywords: etika; filosofie smrti; paliativní péče; smrt; teologické pojetí smrti; umírání institucionalizované; umírání ritualizované; ethics; philosophy of death; palliative care; death; theological concept of death; institutionalized dying; ritualized dying