Postoj studentů Jihočeské univerzity k rodině a manželství. - Fantová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2007)
Partnerství a manželství je téma stále živé a blízké pro každou věkovou skupinu, která řeší v této oblasti své aktuální problémy, utváří si názory a postoje, bilancuje. Na základě své diplomové práce jsem chtěla zjistit názory a postoje svých vrstevníků k problematice partnerství a manželství. Informace potřebné pro zpracování diplomové práce byly získány obsahovou analýzou sekundárních dat, pro zmapování postojů studentů k rodině a manželství byl proveden kvantitativní výzkum. Sběr dat byl realizován metodou dotazování, technikou dotazníku. Dotazník obsahoval 19 otázek. Celkem bylo distribuováno sto padesát (100%) dotazníků. Kompletně vyplněných a pro výzkum použitelných bylo sto dvacet tři (82%). Dotazníkové šetření probíhalo v listopadu a prosinci roku 2006. Cílová populace studentů byla vybrána kvótním výběrem. Kvótou pro výběr bylo studium na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, a to studium v posledním ročníku. V souvislosti s cílem práce se obě stanovené hypotézy verifikovaly. Výsledky výzkumu potvrdily, že v manželství chce a zřejmě i bude žít převážná většina mladých lidí, i když často až po nesezdaném soužití ''na zkoušku.'' I když manželství a rodina ztratily část svého postavení, zůstávají důležitým sociálním zázemím pro život jednotlivců, prostorem pro uspokojování citových potřeb. Dalším zjištěním bylo, že v životních plánech mladé generace studentů převažuje model dvou, maximálně však třídětné rodiny. Výzkum dále potvrdil současný trend odkládání sňatků do vyššího věku i trend zvyšujícího se věku prvorodiček. Výsledky práce přinášejí velké obohacení v podobě informací o plánovaném rodinném a reprodukčním chování současných vysokoškolských studentů v Českých Budějovicích. Výsledky mohou být základem pro další studie a výzkumy v této oblasti, a to nejen pro další porovnávání plánovaného rodinného a reprodukčního chování ostatních vysokoškolských studentů, ale i pro srovnání celostátních trendů ve výše zmiňovaných oblastech.
The relation view of students from Southern Bohemia University towards family and marriage.
Keywords: postoj; studenti; rodina; manželství; nesezdané soužití; relation view; students; family; marriage; living together before marriage