Řešení struktur serpinů IRS-1 a IRS-4 z Ixodes ricinus - Binder, Rudolf (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá určením struktur serpinů Iripin-1 (zastarale IRS-1) a Iripin-4 (zastarale IRS-4). Teoretická část poskytuje informace o klíštěti Ixodes ricinus a serpinech. O serpinech je uveden především jejich speciální mechanismus inhibice proteáz a jejich role v klíštěcí biologii a krmení. Ve druhé polovině je vysvětlen princip a proces určování proteinové struktury. Experimentální část ukazuje data z rentgenové difrakce, její zpracování a také rafinaci a validaci obou struktur. Výsledky jsou podloženy četnými parametry, tabulkami a obrázky struktur Iripinu-1 a Iripinu-4. Nakonec jsou obě struktury mezi sebou porovnány.
The solution of structures of serpins IRS-1 and IRS-4 from Ixodes ricinus
Keywords: Struktura proteinů; Serpiny; Ixodes ricinus; Rentgenová krystalografie; Iripin-1; Iripin-4; Protein structure; Serpins; Ixodes ricinus; X-ray crystallography; Iripin-1; Iripin-4