Význam postavy Theaitéta v platónském dialogu Sofistés - Bellovič, Viktor (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá otázkou: Jaký význam má postava Theaitéta pro platónský dialog Sofistés. V práci je názorně rozvedeno dialektické uvažování, které pomáhá při strukturování ontologické roviny skutečnosti. Bez ovládnutí této schopnosti není Theaitétos schopen uskutečnit druhou filosofickou plavbu ve smyslu tübingenské školy, která reprezentuje nový směr v platónském bádání, jehož hlavním předpokladem jsou nepsané nauky. Nepsané nauky představují fundamentální platónské metafyzické myšlení.
The importance of character of Theaetetus in Plato´s dialogue Sophist
Keywords: Theaitétos; dialektika; nepsané nauky; sofista; Theaetetus; the dialectical method; unwritten doctrines; sophist