Péče o klienta s Alzheimerovou demencí - Šteflová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce má název Péče o klienta s Alzheimerovou demencí. Alzheimerova demence je charakterizována jako postupný neurodegenerativní proces. Je označována za čtvrtou hlavní příčinu smrti hned po ICHS, nádorech a CMP. Tato demence postihuje nejčastěji populaci ve věku nad 65let. Patří k náročnému onemocnění ze zdravotního, sociálního, ekonomického a psychického hlediska. Říká se jí Tichá epidemie. Teoretická část je zaměřena na Alzheimerovu chorobu, její příčiny, příznaky, vyšetřovací metody a léčbu. Dále popisuje roli sestry a specifika ošetřovatelské péče v oblastech výživy, bezpečnosti, komunikace, rehabilitace, hygieny, oblékání, vyprazdňování a spolupráce s rodinou. V praktické části jsem prováděla kvantitativní a kvalitativní šetření. Cílem kvantitativního šetření bylo zjistit informovanost sester o specifikách ošetřovatelské péče o klienta s Alzheimerovou demencí v Nemocnici Jihlava. K realizaci šetření jsem použila sběr dat formou anonymního dotazníku, jež byl určen sestrám pracujících v Nemocnici Jihlava. Šetření probíhalo od února do března 2012. Cílem kvalitativního šetření bylo zjistit očekávání příbuzných od sester pečujících o klienty s Alzheimerovou demencí v Nemocnici Jihlava. Pro splnění cíle jsem použila metodu dotazování, techniku nestandardizovaného rozhovoru u šesti pečujících osob. Šetření probíhalo během února a března 2012. Ze zpracovaných dotazníků jsem zjistila, že se sestry v Nemocnici Jihlava orientují ve specifikách péče o klienta s Alzheimerovou demencí. Dále z dotazníků vyplynulo, že sestry pracující na oddělení dlouhodobě nemocných přichází do kontaktu s klientem trpícím AD denně a tudíž mají zkušenosti s jeho péčí. Ze zpracovaných a vyhodnocených rozhovorů bylo zjištěno, že pečující osoby nechávají klienta hospitalizovat při přetížení, nezvládání péče a ze sociálního důvodu, jakým je úprava bytu pro nemocného či odjezd na dovolenou. Rodiny očekávají, že pokud klient něco nezvládá či potřebuje při úkonu pomoc, tak mu sestra pomůže. U pečujících osob, které se starají o klienta delší dobu, je patrné, že od zdravotnického personálu neočekávají zázraky. Chtějí pouze, aby nedošlo ke zhoršení stavu klienta po dobu hospitalizace. Osoby, které pečují o klienta kratší dobu, nemají dostatek informací o chorobě, jejím průběhu a potřebné péči, od ošetřovatelského personálu tak očekávají nemožné. Bakalářská práce bude sloužit jako podklad přednášky v rámci ústavního semináře v Nemocnici Jihlava a k vypracování standardu v postupu o péči o klienta s Alzheimerovou demencí. Vytvořila jsem informační materiál, který obsahuje 10 základních bodů v jednotlivých oblastech péče.
Care for a Client with Alzheimers Dementia
Keywords: Alzheimerova choroba; demence; ošetřovatelská péče; pečující osoba; sestra; Alzheimers disease; Dementia; Nursing Care; Caregiver; Nurse