Kontrolované užívání nelegálních drog u adolescentů - Pýchová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá kontrolovaným užíváním nelegálních drog u adolescentů. Skládá se z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá souhrnem poznatků v oblasti kontrolovaného užívání nelegálních drog. Poznatky z výzkumů se týkají modelů kontrolovaného užívání, pravidel kontrolovaného užívání, možností kontroly u jednotlivých nelegálních drog, nebo také typologií kontrolujících se uživatelů. Dále se tato část věnuje období adolescence, které je blíže popisováno v kontextu užívání návykových látek. Empirická část má charakter kvalitativního výzkumu. Data byla získávána pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Cílem práce je poskytnout náhled prostřednictvím fenoménu kontrolovaného užívání na braní nelegálních drog u adolescentů. Zabývá se okolnostmi a podmínkami kontrolovaného užívání nelegálních drog, uplatňováním pravidel kontrolujících se uživatelů, jejich motivací k užívání, a také způsoby, pomocí kterých se tito uživatelé vypořádávají s dojezdovými stavy.
Controlled ilicid drug use among adolescents.
Keywords: kontrolované užívání drog; nelegální drogy; adolescence; controlled drug use; illicit drugs; adolescence