Analýza zaměstnanosti osob se zdravotním postižením v lokalitě České Budějovice - Hanzlíková, Zdenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá problematikou zaměstnávání osob se zdravotním postižením v regionu České Budějovice. V první (teoretické) části jsou vysvětleny pojmy osoba se zdravotním postižením, postavení osob se zdravotním postižením na trhu práce. Dále se pak věnuji popisu práva a povinnosti zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají osoby se zdravotním postižením a jejich možnostmi žádat příspěvky od úřadu práce. Bakalářská práce také poukazuje na organizace nabízející pomoc při usnadnění hledání zaměstnání osobám se zdravotním postižením. V druhé (praktické) části jsou zaznamenány výsledky dotazníkového šetření. Dotazníkové šetření bylo rozděleno na dvě části. První typ dotazníků byl určen pro zaměstnavatele, kteří zaměstnávají osoby se zdravotním postižením. Tohoto šetření bylo ochotno se zúčastnit sedm organizací sídlící na území České Budějovice. Druhý typ dotazníkového šetření byl určen osobám se zdravotním postižením, které byly v zaměstnaneckém poměru v daných firmách. Tohoto šetření se zúčastnilo 80 respondentů zdravotně postižených. Vyhodnocené odpovědi respondentů jsou ověřovány v mých odborných předpokladech a rozebrány v diskuzi. Poslední kapitola bakalářské práce obsahuje závěr s vyhodnocením.
Employment analysis of disabled people in the of České Budějovice
Keywords: osoba se zdravotním postižením; nezaměstnanost; zaměstnávání osob se zdravotním postižením; práva a povinnosti zaměstnavatelů; zákon o zaměstnanosti; trh práce.; a person with a disability; unemployment; employment of persons with disabilities; the rights and obligations of employers; employment law; labour market.