Obsahové otázky výuky občanské výchovy v proměnách času (se zaměřením na odborné časopisy o občanské výchově) - Baráková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce Obsahové otázky výuky občanské výchovy v proměnách času (se zaměřením na odborné časopisy o občanské výchově) pojednává o vývoji obsahu občanské výchovy ve 20. a na začátku 21. století na stránkách oborově zaměřených odborných časopisů. První část diplomové práce se zabývá historií občanské výchovy. Popisuje vývoj od zavedení předmětu občanská výchova v Československu až k jeho současné podobně v České republice. Druhá část diplomové práce představuje pětici časopisů věnujících se svým obsahem předmětu občanská výchova. Jde o tyto časopisy: Časopis československé obce učitelské, Časopis pro občanskou nauku a výchovu, Společenské vědy ve škole, Občanská výchova: časopis pro občanskou výchovu, filosofii, psychologii a logiku a Společenskovědní předměty: čtvrtletník pro pedagogy základních a středních škol. Ve třetí části diplomové práce je věnována pozornost jednotlivým článkům z výše jmenovaných časopisů, které zachycují obsahové proměny výuky občanské výchovy.
Content issues of teaching civic education through the changes of time (with focus on professional journals dealing with civic education)
Keywords: občanská výchova; Časopis československé obce učitelské; Časopis pro občanskou nauku a výchovu; Společenské vědy ve škole; Občanská výchova: časopis pro občanskou výchovu; filosofii; psychologii a logiku; Společenskovědní předměty: čtvrtletník pro pedagogy základních a středních škol; civic education; Časopis československé obce učitelské; Časopis pro občanskou nauku a výchovu; Společenské vědy ve škole; Občanská výchova: časopis pro občanskou výchovu; filosofii; psychologii a logiku; Společenskovědní předměty: čtvrtletník pro pedagogy základních a středních škol