Význam práce pro osoby s mentálním postižením - Blechová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se věnuje významu práce pro osoby s mentálním postižením. Hlavním cílem této práce je popsat a reflektovat význam práce ve specifickém kontextu osob s mentálním postižením a se zaměřením na aspekty přispívající ke kvalitě života těchto lidí s handicapem. Práce se rozděluje do čtyř kapitol. První kapitola se specifikuje na vymezení, rozdělení pojmů souvisejících s mentálním postižením a jejím historickým vývojem. Druhá kapitola se zaobírá zaměstnáváním osob s mentálním postižením, základními lidskými právy a Úmluvou o právech osob s handicapem a jejich podporou při vstupu do pracovního prostředí. Za zmínku je potřebné uvést i volný čas, který s pracovním časem velmi úzce souvisí. Kapitola třetí se věnuje sociální práci s lidmi s mentálním postižením a možnosti zkvalitnění společenského života. V poslední kapitole je vysvětlena kvalita života jako etická hodnota lidí s mentálním postižením, jejich vzdělávání a zachování lidské důstojnosti. Cílem této práce je zjistit jaký je význam práce pro člověka s mentálním postižením.
The importance of work for people with mental disabilities
Keywords: mentální postižení; práce; integrace; sociální práce; vzdělávání; kvalita života; mental disability; work; integration; social work; education; quality of life