Role porodní asistentky v edukaci žen s gynekologickými pánevními záněty - Vlčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
ROLE PORODNÍ ASISTENTKY V EDUKACI ŽEN S GYNEKOLOGICKÝMI PÁNEVNÍMI ZÁNĚTY V dnešní době narůstá počet žen, jež podcenily příznaky gynekologického pánevního zánětu a nyní se potýkají s jeho následky v podobě chronické bolesti či neplodnosti. Z tohoto důvodu bylo zvoleno téma pro bakalářskou práci: "Role porodní asistentky v edukaci žen s gynekologickými pánevními záněty." Teoretická část bakalářské práce se zabývá edukační činností porodní asistentky, základní etiologií pánevních zánětů, léčbou a ošetřovatelským procesem u žen s pánevními záněty. Pro praktickou část bakalářské práce byla zvolena metoda kvantitativního výzkumného šetření formou anonymního dotazníku. Výzkum probíhal od 1. ledna do 31. března 2011 a zúčastnilo se ho 93 respondentek. V práci byly stanoveny a splněny tři cíle. Prvním cílem výzkumu bylo zjistit, zda jsou ženy informované o příznacích, léčbě a následné prevenci pánevních zánětů. Druhým cílem bylo zjištění spokojenosti žen s úrovní edukace porodní asistentkou v oblasti gynekologických pánevních zánětů. Třetím cílem bylo vytvoření edukačního materiálu o gynekologických pánevních zánětech. Dále byly pro výzkum stanoveny 3 hypotézy. Hypotéza č.1.: "Ženy znají příznaky pánevních zánětů a věnují jim patřičnou pozornost, " byla potvrzena. Hypotéza č. 2.: "Ženy mají nedostatek informací o původcích pánevních zánětů, vyvolávající pozánětlivé změny, jako je neplodnost," byla potvrzena. Hypotéza č.3: "Ženy mají dostatek informací o příčinách vzniku gynekologických zánětů, jejich příznacích, léčbě a následné prevenci," nebyla potvrzena. Výsledky výzkumného šetření této práce by mohly být přínosem pro porodní asistentky a jejich edukační činnost. Pro potřeby žen byl vytvořen edukační materiál ve formě letáku.
MIDWIFE´S ROLE IN EDUCATION OF WOMEN WITH PELVIC INFLAMMATORY DISEASE
Keywords: Gynekologický pánevní zánět; Sexuálně přenosné nemoci; Porodní asistentka; Edukace; Chlamydia trachomatis; Léčba; Ošetřovatelská péče; Prevence; Pelvic inflammatory disease; Sexually transmitted diseases; Midwife; Education; Chlamydia trachomatis; Treatment; Nursing care; Prevention.