Analýza a komparace hlavních ženských postav ve vybraných dílech Jane Austenové - Faltová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je analýza a komparace dvou vybraných děl anglické spisovatelky Jane Austenové - Pýcha a předsudek a Rozum a cit. Práce nejprve představí stručnou charakteristiku autorky a jejího díla a dále přiblíží oba zmíněné romány. Poté se krátce zaměří na historické pozadí v rámci období anglické romantické literatury a dobovou sociální situaci a také zmíní roli žen v 18. a 19. století. S těmito aspekty bude pracovat jako s podstatnými vlivy na tvorbu autorky a také na podobu jejích hrdinek. V hlavní části se bude práce zabývat samotnou komparací a analýzou ústředních ženských postav a jejich proměnami v průběhu děje. Na závěr shrne etické motivy, které se objevují v obou románech a reflektují jak dobové problémy, tak autorčin postoj k nim, vyjádřen v jejím díle. Práce bude psána česky.
The Analysis and Comparison of the Main Women Characters in Chosen Novels Written by Jane Austen
Keywords: Jane Austenová; Rozum a cit; Pýcha a předsudek; analýza; komparace; Jane Austen; Sense and Sensibility; Pride and Prejudice; analysis; comparison