Zaměstnanci ve vztahu k Industry 4.0 - Hüttner, Martin (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce analyzuje dopady na podniky a jejich zaměstnance v důsledku zavádění prvků čtvrté průmyslové revoluce. Práce vychází ze studia a komparace odborné české a zahraniční literatury vztahující se k Průmyslu 4.0. Dotýká se historických souvislostí, požadavků na zaměstnance, technologií a vzdělávání. Výzkum probíhá pomocí dotazníkového šetření mezi podniky různé velikosti z několika odvětví. Na základě statistického vyhodnocení výzkumu je popsán vztah těchto firem a jejich zaměstnanců k Průmyslu 4.0 a současnému technologickému pokroku. Dále je definována úroveň připravenosti na zavádění digitalizace a automatizace výroby a potřeba rozvoje kompetencí zaměstnanců. Z výzkumu vyplývá potřebná změna postoje k celoživotnímu vzdělávání v důsledku rychlého nejen technologického pokroku. Dalším výsledkem šetření je zjištění měnících se požadavků na trhu práce a výrobních faktorů. Na základě porovnání zjištěného současného stavu a informací z praxe s teoreticky nabytými vědomostmi jsou navržena alternativní řešení.
Employees in relation to industry 4.0
Keywords: Průmysl 4.0; čtvrtá průmyslová revoluce; zaměstnanci; technologie; kompetence; vzdělávání; digitalizace; požadavky na zaměstnance; Industry 4.0; the Fourth Industrial Revolution; employees; technology; competences; education; digitization; employee requirements