Srovnání sociální služby chráněné bydlení a neformálního spolubydlení s lidmi s postižením z hlediska důstojného života a svobody - Žemličková, Hana (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá hodnotami svobody a lidské důstojnosti a jejich zakotvením v mezinárodních dokumentech. Podrobněji se věnuje Úmluvě o právech osob se zdravotním postižením a jejímu článku 19, který hovoří o právu na nezávislý způsob života a zapojení do společnosti. Poté popisuje a porovnává tři projekty komunitního spolubydlení lidí s postižením a bez. Porovnává je z hlediska svobody a důstojného života. Mezi zvolenými projekty jeden funguje jako sociální služba chráněné bydlení (Villa Vallila), druhý je neformální spolubydlení úzce napojené na službu sociální rehabilitace (Spolubyt) a poslední je zcela mimo systém sociálních služeb (Gigabyt).
Comparison of the social service Protected housing and the informal co-habitation with people with disabilities from the point of dignified life and freedom
Keywords: lidé s postižením; spolubydlení; chráněné bydlení; nezávislý život; svoboda; principy normality; začlenění; autonomie; komunita; Villa Vallila; Spolubyt; Gigabyt; people with disabilities; co-habitation; sheltered housing; independent living; freedom; principles of normality; integration; autonomy; community; Villa Vallila; Spolubyt; Gigabyt