Znalosti zdravotnického personálu o onemocnění AIDS v České republice ve srovnání s Kanadou - Lišková, Kristina (Jihočeská univerzita, 2008)
HIV/AIDS. Jenda z nejobávanějších pohlavně přenosných chorob, která v současné době v naší republice zažívá prudký vzestup. O to větší důraz je klást na zdravotnický personál. Zdravotníci jsou nejvíce ohroženi poraněním o kontaminovanou jehlou, která může přenášet více než 20 přenosných chorob včetně HIV, hepatitidy B nebo hepatitidy typu C. Vystavení riziku jsou jak zdravotní sestry, lékaři, ale i pomocný personál a další zaměstnanci ve zdravotnictví. Cílem práce bylo zjistit míru informovanosti zdravotnického personálu v Českobudějovické nemocnici a.s. a zda využívají svých znalostí v preventivních opatření v praxi. Získané výsledky byly porovnány s výsledky informovanosti a ochrany sester v Kanadě. Výzkum byl prováděn kvantitativním sběrem dat, konkrétně pomocí dotazníkového šetření a skrytého pozorování. Výzkum byl zaměřen na zdravotní sestry z chirurgického, interního, neurologického, kožního a ORL oddělení. Výsledky dotazníkového šetření byly následně porovnány s výsledky výzkumu, od Mgr.Jolany Ročňové DiS., prováděné v roce 2006 zdravotními sestrami v Foot Hills Hospital in Calgary - kvantitativním sběrem dat, sekundární analýzou dat a dotazníkovým šetřením. Dále s bakalářskou prací na téma Úrazovost sester při výkonu povolání z roku 2004, od Renaty Pilečkové. Bylo pracováno s hypotézami, že informovanost zdravotnického personálu je v Českých Budějovicích dostačující, že zdravotnický personál, využívá preventivní opatření minimálně. Poslední hypotéza byla, že zjištěné výsledky o lepším využití znalostí v Kanadě.Výsledky z posledních dvou hypotéz byly nakonec potvrzeny.
The Knowledge of Medical Personnel about AIDS Disease in the Czech Republic in comporacion with Canada
Keywords: HIV/AIDS; nozokomiální infekce; prevence poranění; zdravotnický personál; informovanost; HIV/AIDS; nosocomial infection; prevention of hurt; healthcare staff; informedness