Úloha sestry v péči o pacienty s akutní bolestí na pracovištích intenzivní péče. - Linhartová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřena jednak na akutní bolest obecně, tak i na pooperační bolest, která je jedním z druhů akutní bolesti. V první části je práce zaměřena na akutní bolest a její charakteristiku. Druhá část pojednává o jednotce intenzivní péče (JIP). Ve třetí části je popsána pooperační bolest, její léčba a role sestry v péči o klienty s pooperační bolestí. Byly stanoveny tři cíle. Cíl 1: Zjistit jaké techniky používají sestry na JIP k tlumení bolesti. Cíl 2: Zmapovat monitoraci bolesti u klientů hospitalizovaných na JIP. Cíl 3: Zjistit, zda jsou techniky tlumení bolesti pro klienta hospitalizovaného na JIP efektivní. K dosažení výsledků byl zvolen kvalitativní výzkum, a to metodou nestandardizovaného rozhovoru se sestrami a klienty. Výsledky mohou posloužit jako přehled nejčastěji používaných technik tlumení bolesti a ukázat, jak vysoce jsou pro klienty efektivní.
The role of nurses in the care of patients with acute pain in intensive care departments.
Keywords: Akutní bolest; intenzivní péče; klient; ošetřovatelská péče; sestra; úloha.; Acute pain; intensive Care; client; nursing care; nurse; role.