Aktivizující metody ve vyučování a jejich vliv na klima třídy - Pazderová, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce ,,Aktivizující metody ve vyučování a jejich vliv na klima třídy'' pojednává o aktivizující metodách a jejich vlivu na klima třídy. Cílem práce je změření klimatu dané třídy, použití aktivizujících metod a následné změření klimatu třídy. Výsledky jsou porovnány, hypotézy vyhodnoceny a zjištěn tak vliv aktivizujících metod na klima třídy. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy vztahující se k tématu (výuková metoda, aktivizující výukové metody, prostředí, atmosféra, klima třídy). Dále je zde charakterizovaná problematika zkoumání klimatu, různé metody zkoumání aj.. Praktická část nabízí přehled metod zkoumání klimatu, popis zvolených metod výzkumu a průběh výzkumu. Získané údaje jsou zpracovány, vyhodnoceny a zaneseny do tabulek a grafů, podle nichž můžeme lépe zhodnotit celkové klima tříd a jednotlivé proměnné klimatu třídy (zaujetí žáka školní prací, vztahy mezi žáky ve třídě, učitelova pomoc žákům, orientace žáků na úkoly, pořádek a organizovanost, jasnost pravidel). Předmětem zkoumání bylo především zjištění a porovnání celkového klimatu třídy před a po používání aktivizujících metod ve vyučování.
Activating Methods in Education and Their Influence on the Climate of the Class
Keywords: Výuková metoda; klasifikace metod; aktivizující metody; klima třídy; prostředí; třída; učitel; žák; vztahy mezi žáky; metody zkoumání klimatu třídy; dotazník CES (Classroom Environment Scale); klasická sociometrická metoda.; education method; classification of methods; activising methods; climate in class; environment; class; teacher; student; relationships between students; methods of exploration of the climate in class; CES questionary (Classroom Environment Scale); classical sociometric method