Syndrom vyhoření u učitelů středních škol - Klimešová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
Anotace Diplomová práce se zabývá problematikou syndromu vyhoření (burnout syndrome) u učitelů středních škol. V úvodní teoretické části je charakterizován pojem syndrom vyhoření a pojmem stres, který je se syndromem vyhoření spjat. Dále se práce zaměřuje na příčiny syndromu vyhoření, na fáze syndromu vyhoření, na rizikové faktory, na prevenci. Následující část je zaměřena na povolání učitele v souvislosti se syndromem vyhoření. V praktické části jsou analyzována data získaná z dotazníkového šetření. Cílem bylo zjistit, v jaké míře učitelé pociťují příznaky syndromu vyhoření ve čtyřech rovinách (kognitivní, citové, tělesné a sociální) z hlediska pohlaví a délky praxe.
Burnout at high school teachers
Keywords: Syndrom vyhoření; stres; učitel; prevence; Burnout syndrome; stress; teacher; prevention