Srovnání životní úrovně a sociálních jistot obyvatel v České republice a ve Francii - Lorencová, Michala (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním cílem této diplomové práce je porovnat životní úroveň obyvatelstva v České republice a ve Francii s přihlédnutím k státem poskytované pomoci k dosažení této úrovně. Práce je zaměřena především na prorodinou sociální politiku obou států, a tudíž zkoumanou skupinou občanů jsou především rodiny s nezaopatřenými dětmi. Práce je rozdělena do dvou částí. První část práce je věnována legislativní úpravě státních sociálních dávek a definici důležitých pojmů. Ve druhé části jsou podrobně popsány jednotlivé české a francouzské dávky a jsou zde uvedeny příklady ekonomické situace vybraných rodin a jejich nárok na státní sociální dávky. Závěr práce je věnován porovnání zjištěných skutečností.
Comparison of living standards and social benefits of the population in the Czech Republic and France
Keywords: státní sociální dávky; sociální politika; nezaopatřené dítě; minimální mzda; životní minimum; životní úroveň.; state social benefits; social policy; dependent children; minimum wage; living wage; standard of living.