Analýza nářečí v obcích Nové Syrovice, Láz - Dubská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce je analýza nářečí v lokalitách Nové Syrovice a Láz v okrese Třebíč. Autorka analyzuje mluvené projevy tří generací (staré, střední a nejmladší). Provádí hláskoslovný, tvaroslovný a lexikální rozbor nářečních jevů, hodnotí současný stav nářečí v této lokalitě. Cílem bakalářské práce je posoudit stupeň zachovalosti nářečních rysů, případný ústup některých dříve specifických prvků či inovace způsobené vlivem médií.
An Analysis of regional dialects spoken in Nové Syrovice, Láz
Keywords: analýza; nářečí; hláskosloví; tvarosloví; lexikum; rozbor; národní jazyk; historie; analysis; dialects; phonology; morphology; vocabulary; analysis; national language; history