Loriové obchod, chov v lidské péči a výskyt v přírodě - Hospůdková, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá zpracováním dostupných dat o početnosti populací loriů ve volné přírodě, jejich biologii, ochraně a ohrožení. Časoprostorový vývoj legálního obchodu byl hodnocen v letech 1981 2013 za použití CITES databáze. Výsledky jsou vyhodnocovány v rámci vývozu, dovozu, komodit, původu exemplářů a důvodu obchodu. Bylo zjištěno, že nejvíce se obchodovalo s živými exempláři, nejčastějším důvodem byla komerce a původem byla zvířata chovaná v zajetí. Mezi hlavní importéry patřily Singapur, USA a Japonsko, jako hlavní exportéři byly Indonésie, Singapur a Jižní Afrika. Mezi druhy, se kterými se nejvíce obchodovalo, patří Trichoglossus haematodus a Eos rubra. Obchod dosahoval maxima v roce 1990 a poté méně v roce 1991 a 2005.
Loriini - trade, captive breeding, distribution pattern
Keywords: lori; CITES; vývoz; dovoz; obchod; chov; výskyt; lories; CITES; export; import; trade; breeding; occurrence