Účinnost primární prevence drogových závislostí z pohledu drogově závislých a protidrogových odborníků v Jihočeském kraji - Svoboda, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
Název této diplomové práce zněl ''Účinnost primární prevence drogových závislostí z pohledu drogově závislých a protidrogových odborníků v Jihočeském kraji.'' Hlavním cílem diplomové práce bylo poskytnout vhled do problematiky vnímání účinnosti primární prevence drogových závislostí jednotlivými cílovými skupinami výzkumu. K dosažení tohoto cíle byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky - 1. Jak je vnímána účinnost primární prevence drogových závislostí jednotlivými skupinami výzkumu? 2. Je primární prevence drogových závislostí aplikována systematicky, včasně a v dostatečné míře? K získání dat byl využit nestandardizovaný dotazník převážně s otevřenými otázkami. Do výzkumného vzorku bylo nakonec zařazeno 40 závislých, eventuelně abstinujících, respondentů a 31 odborníků pracujících v oblasti drogové problematiky. Ve výsledkové části je pomocí grafů i komentovaného popisu odpovědí zdokumentován zjištěný stav problematiky. Většina odborníků hodnotí primární prevenci jako spíše účinnou. V procentuelním vyjádření byla nejčastěji volena 30 % účinnost primární prevence drogových závislostí. Závislí hodnotili prevenci jako spíše neúčinnou, nicméně v procentuelním hodnocení došlo ke shodě s odborníky - nejčastěji byla volena 30 % účinnost. Největší slabinu současného stavu pociťovali odborníci v nedostatku finančních prostředků věnovaných na primární prevenci, silné prodrogové lobby a absenci nebo nevhodném hodnocení účinnosti primární prevence. Závislí viděli slabá místa primární prevence v nedostatku informací o následcích - informace o účincích převažovali nad důsledky. Práce potvrdila některá předpokládaná fakta (nedostatečné/nevhodné hodnocení účinnosti primární prevence) a poukázala na vhodnost podobného výzkumu se širším záběrem. Tento výzkum by měl být systematický, dlouhodobý, se širokou základnou spolupracujících odborníků i médií.
The efficiency of primary prevention of drug addictions from the view of drug addicts as well as the drug experts in the Region of South Bohemia
Keywords: Drogy - efektivní prevence - monitoring efektivity - primární prevence - účinnost; Drugs - efficient prevention - supervise of effectivity - primary prevention - effectivity