Zvíře jako symbol - Holubová, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku výkladu symbolu hada v legendách, mýtech a náboženstvích v průřezu světa. První část práce je zaměřena na výklad pojmu symbol a jeho využití v této práci. Druhá část je věnována zoologické taxonomii hada a následnému přejímání atributů z živého tvora na jeho symbolickou podstatu. Třetí část shrnuje mýty, legendy, náboženské představy Japonska, Číny, Indie, Evropy, Egypta a Ameriky ve stručném přehledu a následuje vyhodnocení sledovaných atributů symbolu hada. Čtvrtá kapitola je samostatně věnována symbolice hada ve Starém i Novém zákoně. Pátá kapitola shrnuje několikero otázek týkajících se toho, zda je had vykonavatelem zla, zda se symbol hada stal kulturní konstantou a jakou roli má v dnešní době.
Animal as a symbol
Keywords: zvíře; symbol; had; paradox; mýty; náboţenství; animal; symbol; snake; paradox; myths; religion