Ochrana člověka za mimořádných událostí v rámci praktického zaměstnání na základních školách - Řehořová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá výukou ochrany člověka za mimořádných událostí na základních školách, se zaměření na žáky primárního vzdělávání. V teoretické části je přiblížen historický vývoj ochrany člověka za mimořádných událostí v České republice, vymezení současného legislativního rámce této problematiky, zhodnocení současného stavu výuky v oblasti ochrany člověka za mimořádných událostí a naplňování rámcově vzdělávacích programů pro základní školy společně s požadavky Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2020 s výhledem do roku 2030. Na část teoretickou navazuje část praktická, která vyhodnocuje přípravu výukových podkladů, materiálů, her a samotnou realizaci Dětského dne na Základní škole a Gymnáziu ve Vodňanech, se zaměřením na Ochranu člověka za mimořádných události pro žáky druhého stupně tzn. 6. 9. ročníku. Výsledkem praktické části jsou poznatky získané realizací této akce.
Human Protection in Emergency Situation in a Practical Work in Elementary School
Keywords: Preventivně výchovná činnost; ochrana člověka za mimořádných událostí; primární vzdělávání; koncepce ochrany obyvatelstva.; Preventive upbringing; human protection during emergencies; primary education; concept of population protection.