Ruské lidové soubory písní a tanců - Vránová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2014)
Předmětem této bakalářské práce je nastínění a pojednání o folkloru a vybraných ruských lidových souborech písní a tanců. Cílem této práce je přiblížení tématu čtenářům a porovnání lidových souborů mezi sebou - jak se od sebe jednotlivé soubory liší a co je pro ně typické. První část se zabývá folklorem obecně a je rozdělena na několik podkapitol, které s tímto tématem souvisejí. Ve druhé části se pojednává o vývoji ruského divadla do roku 1800 a od roku 1800 1850. Třetí část je praktická a pozornost je v ní věnována vybraným tanečním souborům a odpovědím na předložený dotazník. Poslední část je vyhrazena pro soubor Alexandrovci, který je nejznámějším, největším a nejpopulárnějším lidovým souborem v celé Ruské federaci.
Russian Folk Dance and Music Ensembles
Keywords: folklor; taneční soubor; Ruská federace; lidový tanec; zpěv; folklore; dancing ensemble; Russian federation; folk dance; singing