Knihovny v Dačicích a okolí a jejich vliv na volný čas dětí a mládeže - Kopřivová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá knihovnami v Dačicích a okolí a jejich vlivem na volný čas dětí a mládeže. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy (volný čas, knihovna, čtenář). Dále přibližuje systém knihoven v ČR, fungování, digitalizaci, oddělení a funkci knihoven. Blíže seznamuje čtenáře s knihovnami na Dačicku, podrobněji s Městskou knihovnou v Dačicích a Obecní knihovnou v Budíškovicích. Zaměřuje se na způsob trávení volného času dětí a mládeže v těchto institucích. Obsahuje projekt výzkumu, který zkoumá vliv aktivit knihovny v Budíškovicích na volný čas dětí a mládeže. Součástí práce je konkrétně prezentovaná aktivita v rámci projektu Filozofie pro děti.
Libraries in Dacice and its surrounding and their influence on children and teenagers' free time activities
Keywords: volný čas; čtenář; knihovna; funkce knihovny; Městská knihovna v Dačicích; Obecní knihovna Budíškovice; volnočasový program v knihovně; filozofie pro děti; free time; reader; library; library functions; the Municipal Library in Dačice; Municipal Library Budíškovice; free time activities at the library; philosophy for children