Vliv farmaceutických společností na rozhodování lékaře při poskytování zdravotní péče - Kocumová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá aktuální problematikou vztahů mezi výrobci léčiv a lékaři. Jejím cílem je zjistit, jaký vliv mají farmaceutické společnosti na rozhodování lékaře v rámci poskytování zdravotní péče, podle čeho se lékaři rozhodují při výběru léčiva a zda existují rozdíly v jednotlivých specializacích. Na základě poznatků získaných při výzkumu si práce klade za cíl vytvořit námět ke změnám v oblasti právní úpravy ve vztahu lékaře a farmaceutické firmy a sestavení nových pravidel. Úvodní teoretická část popisuje roli lékaře a farmaceutických firem v současném systému zdravotní péče. V praktické části je popsána metoda kvalitativního výzkumu, charakteristika výzkumného souboru i prostředí a jsou zde prezentovány výsledky standardizovaných rozhovorů s využitím přímých citací. Diskuze je zaměřena na komparaci výsledků práce s názory redaktorů mediálních článků spojené s vlastním názorem autorky. V závěru práce jsou pospána již existující pravidla a autorkou doporučena některá opatření vedoucí ke změnám v postojích veřejnosti. Je zde nastíněn i další problém, který přesahuje rámec diplomové práce a mohl by být námětem pro další výzkum. Na základě shromážděných dat je na závěr práce stanovena hypotéza pro potencionální kvantitativní výzkum. Přínos diplomové práce shledávám v možnosti vyjasnění komplikovaných vztahů mezi lékaři a výrobci léčiv u odborné i laické veřejnosti.
Influence of pharmaceutical companies on physician decision making on providing health care
Keywords: etický kodex; farmaceutická firma; lékař; marketing ve farmacii; originální a generická léčiva; vliv; zdravotnictví; code of ethics; pharmaceutical companies; physician; marketing in pharmacy; original and generic medicines; influence; health