Analýza aditivních (zahrnujících) aktualizátorů v češtině a španělštině - Vlachová, Sabina (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem této diplomové práce je srovnání českých a španělských aktualizátorů, jinými slovy lexikálních jednotek zdůrazňujících určitý prvek ve větě. Komparativní analýza je založena na datech získaných z paralelního korpusu Intercorp. Práce je tvořena dvěma hlavními částmi. V první části, která je dále dělena na kapitoly a podkapitoly, je probírána problematika aktualizátorů z hlediska aktuálního členění větného a z pohledu českých a španělských lingvistů zabývajících výrazovými prostředky sloužících ke zdůraznění určitého prvky ve větě. V druhé části této práce je vykonána analýza jednotlivých aktualizátorů za pomoci paralelního korpusu Intercorp. Tato analýza je zaměřena na způsoby vyjádření českých aktualizátorů v cílovém jazyce, tedy ve španělštině.
Analysis of additive rhematizers in Czech and in Spanish
Keywords: aktualizátory; aktuální členění; komparativní analýza; korpus; lexikální jednotky; rhematizers; topic focus articulation; comparative analysis; corpus; lexical units