Vzdělanostní struktura obyvatelstva v jihočeském regionu a některé její ekonomické aspekty - Vrbová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce nese název ''Vzdělanostní struktura obyvatelstva jihočeského regionu a některé její ekonomické aspekty''. Nejprve bych ráda obecně osvětlila pojem vzdělanostní struktura, protože jeho interpretace již vychází z norem OSN a UNESCO, a to pro lepší srovnávání obsahu učiva na jednotlivých stupních vzdělání. Dále bych se chtěla věnovat popisu Jihočeského kraje z geografického a demografického pohledu, v němž budu vycházet především z údajů Českého statistického úřadu. Cílem mé práce by se však měl stát pokus o vyvození určitých souvislostí a závěrů, které existují ve vztahu vzdělanosti a ekonomické situace Jihočeského kraje. V neposlední řadě bych také chtěla nastínit některé projekty, které již Krajský úřad v Českých Budějovicích začal realizovat, aby vylepšil nejen vzájemné vztahy mezi Jihočeským krajem a s ním sousedícími zeměmi, ale také učinil základní kroky k modernizaci a ekonomickému přínosu pro občany jihu Čech.
The academic structure of the population within South Bohemian region, and the economical aspects which emerge from it
Keywords: demografická struktura ČR a JK; kvalita lidských zdrojů; vzdělanostní struktura ČR a JK; ekonomická aktivita JK; charakteristika a vývoj trhu práce ČR; nezaměstnanost ČR a JK; potřeby trhu práce - nabídka; poptávka; žádanost profesí; ekonomický rozvoj a znalostní ekonomika