Rod Aloe ve sbírkách botanických zahrad v České republice - Szabó, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce je zaměřená na pěstování rodu Aloe v botanických zahradách v Plzni, Brně, Praze a Teplicích. Práce byla prováděna ve spolupráci s botaniky v jednotlivých zahradách, kteří pečují o sbírky tohoto rodu. Informace byly získány pomocí dotazníku, konzultacemi a na základě návštěv expozic, případně pěstebního zázemí. Jednotlivé sbírky botanických zahrad byly potom porovnány mezi sebou, co se týká počtu druhů, zastoupení druhů v kategoriích CITES, způsobu získávání nových rostlin, řazení do čeledí, způsobu rozmnožování, velikosti plochy pro pěstování a výstavu. Součástí práce bylo vyhotovení čtyř prezentací v elektronické formě, které jsou přiložené na CD. Každá prezentace dokumentuje sbírku konkrétní zahrady. V teplické botanické zahradě nejsou data kompletní, z důvodu málo vstřícného přístupu pracovníků zahrady.
Genus Aloe in the collections of botanical gardens in the Czech Republic
Keywords: botanická zahrada; Aloe; Liliaceae; Xanthorrhoeaceae; Asphodelaceae; Aloaceae; evidence; sbírka; botanical garden; Aloe; Liliaceae; Xanthorrhoeaceae; Asphodelaceae; Alo-aceae; register; collection