Slavnosti a jejich význam nejen ve waldorfské mateřské škole - Havlová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2011)
Ve své bakalářské práci se zabývám významem slavností v životě mateřské školy. Lidová kultura, odrážející se v prožívaných slavnostech se předává z generace na generaci. Zamýšlím se nad přínosem a uplatněním slavností nejen pro děti ale i pro jejich rodiče. V teoretické části se zaměřuji na výklad pojmů související s tématem, zejména na charakteristiku slavností, souvislost se socializací dítěte, waldorfskou pedagogiku a její stěžejní součást ? slavnosti. V praktické části popisuji slavnosti tak, jak se konají ve waldorfské mateřské škole ve spolupráci s rodiči. V druhé části se zaměřuji na výzkum spolupráce rodiny s mateřskou školou při slavnostech. Výzkum byl proveden dotazovacími metodami ? rozhovory a dotazníky.
Celebrations and their Importance not only in Waldorf Nursery School
Keywords: slavnosti; socializace; předškolní dítě; waldorfská pedagogika; waldorfská mateřská škola; celebrations; socialization; pre-school child; Waldorf pedagogy-educational system; Waldorf nursery school