Protilátky v terapii klíšťové encefalitidy - Nedvědová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2021)
Klíšťová encefalitida (TBE) je závažné život ohrožující onemocnění způsobené virem klíšťové encefalitidy. Terapie onemocnění je založena na nespecifické terapii podáváním protizánětlivých léků nebo IVIg preparátů (obsahující nespecifické imunoglobuliny). Aplikace nespecifických imunoglobulinů však představuje určité riziko - především rozvoj protilátkami zesílenou infektivitu. Vyvinuli jsme a charakterizovali monoklonální protilátky, které cílí na nestrukturní protein NS1 a posoudili jeho potenciál pro diagnostiku a terapii KE.
Antibodies in therapy of tick-borne encephalitis
Keywords: klíšťová encefalitida; flavivirus; protilátková terapie; nestrukturní protein; NS1; monoklonální protilátky; Tick-borne encephalitis; flavivirus; antibodies therapy; monoclonal antibodies; non-structural protein; NS1