Možnosti fyzioterapie u chronického přetížení ramenních pletenců historických šermířů - Scholzová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem mé bakalářské práce je chronické přetížení ramenních pletenců historických šermířů. Rameno je pro historického šermíře jedním z nejvýznamnějších kloubů vůbec. Přetížení ramene ho výrazně omezuje v tom nejdůležitějším a to v razanci seků, popřípadě krytů. Práce je rozčleněna na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část bakalářské práce je souhrnem nejdůležitějších poznatků z oboru anatomie, kineziologie a také biomechaniky ramenního pletence a dále obsahuje informace o možnostech klinického vyšetření. V praktické části byla aplikována metoda kvalitativního výzkumu. Byly použity techniky neformálního rozhovoru s respondenty, odebrání anamnézy, pozorování (kineziologický rozbor), aplikace terapie v praxi a sekundární analýza odebraných dat. Samozřejmostí je přidání tabulek, na kterých je znázorněna změna rozsahů pohybů u respondentů při vstupním a výstupním vyšetření. Výsledky všech terapií jsou zpracovány formou kazuistik. Výzkum byl prováděn pod odborným dohledem pana Mgr. Matěje Lišky v Plzni. Testovaný soubor je tvořen dvěma respondenty s chronickým přetížením ramenních pletenců. Pro oba šermíře byl sestaven terapeutický plán, který se zdařilo úspěšně realizovat. Šermíři byli důkladně seznámeni s průběhem a cílem terapie a oba písemně souhlasili s účastí ve výzkumu a následným zpracováním získaných dat pro účely mé bakalářské práce. U obou respondentů došlo k uvolnění svalů ramenních pletenců, dále se také zlepšily funkce horních končetin a zvětšily se i rozsahy pohybů ramenních kloubů. Práce by mohla sloužit jako správný ukazatel, jak bychom se měli adekvátně postavit k této problematice, dále také může přiblížit některé cviky na uvolnění, protažení a posílení ramenního pletence jako celku, a tedy i zvětšení rozsahu pohybu v ramenním kloubu a svalové síly.
Possible physiotherapeutic solutions to the overload of shoulder girdles in historical fencers
Keywords: ramenní pletenec; přetížení; šermíři; shoulder girdle; overload; fencers