Epidemiologická problematika herpetických infekcí - Beránková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat jednotlivé viry, popř. určit jejich epidemiologický význam a možnosti prevence. Práce se zabývá přehledem a charakteristikou herpetických virů. Zpracována je obecná charakteristika včetně možných preventivních opatření, některá z nich jsou podrobněji rozebrána- např. očkování proti varicelle. Poté je v empirické části uveden přehled hlášených herpetických onemocnění v Jihočeském kraji v letech 2002-2006, který je porovnán s výskytem v jiném kraji, a to v Karlovarském. Toto srovnání umožňuje vytvořit si představu a porovnat výskyt herpetických virů ve dvou odlišných krajích České republiky. Rozdíly v počtu hlášených onemocnění mezi Jihočeským a Karlovarským krajem jsou v práci podrobněji rozebrány. Zároveň uvádím, z jakého důvodu může být v Karlovarském kraji menší hlášenost než v kraji Jihočeském. Závěrem je celkové zhodnocení a návrh možných opatření pro zlepšení úrovně hlášení herpetických infekcí. Práce poskytuje komplexní přehled herpetických virů a tvoří kvalitní základ pro pochopení této problematiky. Může také sloužit jako podklad pro další případné bakalářské a diplomové práce nebo pro rozšíření výuky.
Epidemiological problem of herpetic infections
Keywords: Herpetické viry; imunokompromitovaný; infekční; Očkování; Opar; Varicella; virus; herpetic viruses; imunocompromited; infectious; vaccination; herpes; Varicella; virus