Určování cen a kalkulace nákladů ve stravovacích a ubytovacích službách - Miesbauerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice sestavování cen a kalkulace nákladů ve stravovacích a ubytovacích službách. Cílem práce je zhodnocení systému sestavování kalkulací ve vybraném podniku. Teoretická část práce se věnuje vysvětlení základních pojmů. Je zaměřena na klasifikaci základního pojetí nákladů. Praktická část práce představuje vybraný podnik, kterým je ubytovací zařízení. Zobrazuje veškeré náklady tohoto podniku a jejich současný výpočet kalkulace nákladů a tvorby cen. Informace o nákladech a kalkulaci jsou získány na základě rozhovoru v pověřenými pracovníky ubytovacího zařízení. Následně je uveden návrh změn pro zlepšení cenové politiky vybraného podniku v souvislosti s cílem podniku.
Calculation of Prices and Costs in Catering and Accommodation Services
Keywords: náklady; cenová politika; kalkulace; kalkulace nákladů; rozhovor; cost; pricing policy; calculation; cost calculatin; interview