Analýza současného stavu dobrovolnictví v Příbrami - Ciklerová, Monika (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem v oblasti dobrovolnictví ve městě Příbram. Zaměřuje se na využívání dobrovolníků ve zdravotně sociální oblasti v rámci ucelené rehabilitace, tedy v organizacích podílejících se na péči o osoby zdravotně nebo sociálně handicapované. Cílem práce bylo zmapovat využívání dobrovolníků v těchto organizacích. Prvním dílčím cílem bylo zjistit případný zájem organizací o využívání dobrovolníků v budoucnu. Druhým z dílčích cílů bylo poskytnout veřejnosti ucelený přehled o možnostech využití dobrovolníků v Příbrami. Třetím dílčím cílem bylo popsat zjištěné dobrovolnické programy ? okolnosti jejich vzniku a cílovou skupinu klientů, kterým se ve své činnosti věnují. V teoretické části jsou vysvětleny důležité pojmy z oblasti dobrovolnické činnosti, jsou zmíněny významné organizace, které se v zapojování dobrovolníků angažují a také popsán proces přijetí dobrovolníka do organizace. V rámci předvýzkumu byl v praktické části nejprve sestaven soubor organizací, které působí v Příbrami ve zdravotně sociální oblasti. Ve 29 organizacích pak byly realizovány polořízené rozhovory s vedoucími pracovníky s cílem zjistit, zda ve své činnosti využívají dobrovolníky, jestli by v budoucnu chtěli potenciál dobrovolníků využít a v jakých oblastech konkrétně by se dobrovolníci mohli zapojit. Z výsledků je zřejmé, že v současné době využívá dobrovolníky ve zdravotně sociální oblasti více než třetina dotázaných organizací. Většina dotázaných organizací má také zájem dobrovolníky do své činnosti zapojit. Práce dále popisuje historii a specifika dobrovolnických programů, které jsou ve 4 organizacích vedeny profesionálním koordinátorem dobrovolníků. Tato bakalářská práce poskytuje zdroj informací o dobrovolnictví ve zdravotně sociální oblasti pro odbornou i laickou veřejnost a může také posloužit případným zájemcům o dobrovolnictví v Příbrami. Zároveň nabízí nové poznatky o možnostech využití dobrovolníků, například pro Dobrovolnické centrum Příbram.
Analysis of present situation of volunteering in Příbram
Keywords: Dobrovolnictví; zdravotně sociální oblast; využití dobrovolníků; koordinace dobrovolníků; dobrovolnická centra; Volunteering; health and social area; volunteer activities; coordination of volunteers; volunteer centres