Přehled využití počítačových modelů pro simulaci utužení zemědělské půdy - Kotouček, Petr (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá typy simulačních softwarů, které mohou být využity pro zkoumání chování půdy pod zátěžím a popisuje průběh vytváření modelů a simu-lací. Úvodní kapitola je zaměřena na vlastní charakteristiku půdy. Následující kapitola poskytuje přehled vybraných softwarů, stručné definice jak fungují a způsobu jakým se s nimi pracuje. Obecně jsou zde rozčleněny do tří skupin. Programy s řešičem me-tody konečných prvků, aplikace s pseudo-kontinuálním Söhneho modelem a softwary na základě modelů s oddělenými částicemi jako je metoda diskrétních prvků.
Overview of the usage of computer models to simulate the compaction of agricultural soil
Keywords: Půda; Simulace; Zhutňování; Software; Metody; Soil; Simulations; Compaction; Software; Methods