Organosirné sloučeniny česneku (Allium sativum) - Šmejkal, Karel (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na organosirné sloučeniny česneku kuchyňského (Allium sativum). Teoretická část obecně popisuje rod Allium. Další kapitoly teoretické části jsou věnovány obecnému i morfologickému popisu česneku kuchyňského, detailně jsou popsány i organosirné sloučeniny, mechanismy jejich vzniku i prekurzory, jejichž enzymovým rozkladem organosirné sloučeniny vznikají. Experimentální část se zaměřuje na optimalizaci HPLC/PDA metody pro izolaci vybrané skupiny organosirných sloučenin, tj. ajothiolanů. Obsahuje popis přípravy čtyř různých vzorků extraktu česneku kuchyňského, jejichž vhodnost pro izolaci zmíněných sloučenin byla analyzována pomocí HPLC/MS.
Organosulfur compounds of garlic (Allium sativum)
Keywords: organosirné sloučeniny; Allium sativum; ajothiolany; organosulfur compounds; Allium sativum; ajothiolanes