Epidurální anestezie a informovanost pacienta - Houdková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Téma bakalářské práce se nazývá " Epidurální anestezie a informovanost pacienta". Zabývá se především informováním pacienta o epidurální anestézii a znalostmi sester v daném tématu. V teoretické části naší bakalářské práce jsme se snažili kompletně shrnout všechny důležité informace o epidurální anestezii. Zabývali jsme základním rozdělením anestezie, charakteristikou epidurální anestezie, komunikací mezi sestrou a pacientem, ošetřovatelskou péčí před, při, a po epidurální anestezii Pro výzkumnou část jsme si stanovili dva cíle. První cílem bylo zjistit, jak byl pacient informován před operačním výkonem o epidurální anestezii. Druhým cílem bylo zjistit, zda mají sestry znalosti o epidurální anestezii. Pro dosažení těchto cílů jsme zvolili výzkumné šetření formou kvalitativního výzkumu. K získání dat byla použita metoda polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor byl tvořen pěti sestrami a pěti pacienty. Celkem bylo v rámci výzkumného šetření uskutečněno deset rozhovorů. Každý rozhovor pro respondenty ze strany sester obsahoval 13 otázek a pro respondenty ze strany pacientů 11 otázek. Výzkumné otázky se zaměřovali na ošetřovatelskou péči u pacienta podstupující epidurální anestezii. Všechny rozhovory po uskutečnění byly přepsány do Microsoft Office Word. Dle výsledků bylo zjištěno, že dotazovaní pacienti byli informováni dostatečně o epidurální anestezii, na čemž se společně shodli. Z rozhovorů vyplynulo, že jsou informování v anesteziologické ambulanci, ale také u ošetřujícího lékaře, nebo sestry. Informace pro ně byly dostatečné a zmírnily obavy před samotným výkonem. Dále bylo zjištěno, že sestry mají dostatečné znalosti o epidurální anestezii a neustále se vzdělávají v tomto oboru. Během celého procesu spolupracují s lékařem a komunikují s pacientem.
Epidural anesthesia and patient awareness
Keywords: Sestra; epidurální anestézie; informovanost pacienta; znalost sester; Nurse; epidural anesthesia; patient awareness; nursing knowledge