Prostorová analýza účastníků světových šampionátů mužů ve vybraných kolektivních sportech - Dlugoš, Theodor (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na prostorovou analýzu účastníků světových šampionátů mužů ve vybraných kolektivních sportech, konkrétně basketbal, fotbal, kriket a pozemní hokej. Cílem práce je samotná prostorová analýza všech účastníků na všech Mistrovstvích světa v již zmíněných sportech. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí - teoretické a analytické. Teoretická část je zaměřena především na kulturní geografii a pod ní spadající geografii sportu, ale také na historii jednotlivých sportů. Dále obsahuje také stručný přehled každého Mistrovství světa. Pro analytickou část jsou použita data o účastnících z oficiálních webových stránek mezinárodních federací či asociací. Tyto údaje jsou následně využity v mapových dílech a komparacích. Výsledky bakalářské práce mimo jiné přinesly zjištění, že basketbal a fotbal jsou sporty, ve kterých se utkává větší počet států a jejichž těžiště je především v Evropě. Ovšem i ve zbytku světa jsou tyto sporty celkem rovnoměrně rozloženy, zatímco kriket a pozemní hokej jsou koncentrovány především do Jižní Asie a Austrálie, to platí především pro kriket. V pozemním hokeji je na vrcholné úrovni také několik států z Evropy, ale převažují státy Jižní Asie a Austrálie.
Spatial analysis of participants in world men´s championships in selected team sports.
Keywords: Prostorová analýza; geografie sportu; kulturní geografie; Mistrovství světa; basketbal; fotbal; kriket; pozemní hokej; spatial analysis; geography of sport; cultural geography; World championship; basketball; soccer; cricket; field hockey