Památky židovského osídlení v Heřmanově Městci - Bursová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
V své práci se zabývám dochovanými židovskými památkami v Heřmanově Městci, okres Chrudim. Nejdříve jen letmo nahlédnu do uspořádání židovské obce na českém území, poté zkoumám a hledám židovské osídlení v Heřmanově Městci od počátků až do dnešního dne. Z dosud stojících památek mohu jmenovat především synagogu, která byla nejednou zničena. Díky rozsáhlé rekonstrukci mohla být znovu uvedena do provozu, ovšem nyní slouží již jen jako kulturní stánek. Další dochovanou památkou je budova židovské školy, která stojí v těsné blízkosti synagogy a je podstatně mladší. V neposlední řadě zmiňuji starý hřbitov, který patří k nejstarším a nejrozsáhlejším v České republice. Tuto židovskou dominantu Heřmanově Městce nyní spravuje Židovská náboženská obec v Praze.
Monuments of the Jewish Settlement in Heřmanův Městec
Keywords: židovské památky; Židé; Heřmanův Městec; perzekuce; synagoga; židovská škola; hřbitov; Jewish monuments; Jews; Heřmanův Městec; persecution; synagogue; Jewish school; cemetery